Hat év után vétó az ENSZ-ben

Posted by

Bár a Biztonsági Tanács összes többi tagja támogatta az Egyiptom által benyújtott határozattervezetet, az Egyesült Államok megvétózta azt. Hat éve nem volt ilyesmire példa. Az amerikai elnök december eleji bejelentése, miszerint Washington Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának, aggodalmat szült a nemzetközi közösségben és összecsapások sorozatát indította el Izraelben és a Gázai övezetben. Mások mellett a francia elnök, a brit kormányfő és az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője sem értett Trump döntésével egyet. Utóbbi szerint Jeruzsálemnek mind Izrael, mind a jövőbeli palesztin állam fővárosának kell lennie. Elítélte a lépést Oroszország is.
A radikális palesztin szervezet, a Hamász intifádát hirdetett Donald Trump bejelentésének másnapján, az iszlám államok szervezete pedig Palesztina fővárosának nyilvánította Kelet-Jeruzsálemet. A Gázai övezet határán megint indulnak és becsapódnak rakéták mindkét oldalon, és a jeruzsálemi Templomhegyen is magasra csapnak az indulatok.
A testület összes többi tagja kivétel nélkül támogatta az Egyiptom által benyújtott dokumentumot, amely nem nevezte meg sem az Egyesült Államokat, sem személy szerint Donald Trump elnököt, ugyanakkor a szöveg szerint „mélységes aggodalmát fejezte ki a Jeruzsálem státuszával kapcsolatos közelmúltbeli döntések” fölött.
Az amerikai ENSZ-nagykövet úgy fogalmazott a hétfői ülésen, hogy sértésnek veszik, ami történt, vagyis hogy a tagországok hangot adtak nemtetszésüknek. Szerinte ez egy újabb példa arra, hogy az ENSZ több kárt tesz, mint amennyi hasznot hajt, amikor beleártja magát az izraeli-palesztin konfliktusba.
Az izraeli kormányfő megköszönte ezt Nikki Haleynek, az USA ENSZ képviselőjének.. Benjamin Netanjahu videóüzenete az egyik közösségi oldalon jelent meg azzal, hogy az amerikai ENSZ-nagykövet “lángra lobbantotta az igazság gyertyáját, és elűzte vele a hazugságot.”