Bekötött szem, bekötött száj

Posted by

Csendes Románia – ez volt a neve a flashmobnak, amellyel az igazságszolgáltatás függetlenségét aláásó törvényjavaslatok ellen tiltakoztak Bukarestben vasárnap. Az eseményt a Facebookon szervezték. Csaknem ötszázan jöttek össze bekötött szemmel és szájjal a villámcsődületre, hogy 30 percen át némán tiltakozzanak.
Ha a politikusok nem változtatnak szándékukon, akkor az utcán maradunk. De szerintem jobb lenne, ha a karácsonyra koncentrálhatnánk. Ehhez azonban meg kell állítanunk őket, ezt üzeni ez a kezdeményezés, amely az igazi Románia üzenetét hordozza, egy őszinte országát, amely tisztességes igazságszolgáltatáson alapul – mondta a flashmob egyik résztvevője, Marius Manole színész.
A parlamentben beiktatott, az igazságügyet érintő három törvénykezdeményezés több romániai és külföldi szervezet szerint veszélybe sodorhatja a korrupcióellenes harc hatékonyságát és alááshatja az igazságszolgáltatás függetlenségét. Románián kívül Magyarország a másik Európai Uniós ország, ahol az uralkodó párt az igazságszolgáltatás, a bírói függetlenség megnyirbáklására törekszik.