Ketyeg az óra – Paks II. pedig legyen

Posted by

Paks II – ketyeg az óra címmel vita indítónak szánt cikket közöltünk. Az azóta beérkezett cikkeket most tesszük közzé. Frigyesi Ferenc hozzászólása.

Frigyesi Ferenc

A kérdésre a válaszom az, hogy legyen, jómagam meggyőződésből az atomenergetika híve vagyok. De nem csak azért, mert személyesen vettem részt a paksi 1-4 blokkok létesítésében, majd a hulladékok elhelyezésének munkáiban. Hiszem, amennyiben az új blokkok hasonló módon, kellő műszaki alapossággal létesülnek, úgy bízhatunk abban hogy gazdaságosan,megbízhatóan üzemelnek majd.
A cikk természetesen sok kérdést felvet, ám ezek megoldása, megválaszolása többnyire a politika feladata, s a mindenkori politikát szolgálja.
Természetesen úgy gondolom hogy a politikai szempontokat le kell választani a műszakiaktól.
Ugyanakkor azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az ország rendelkezik az országgyűlés által elfogadott energia stratégiával. Az elfogadás során széleskörű egyeztetés történt, szakmai szervezetek, sőt, civil szervezetek részvételével is. Nem minősítem az eljárást, egy a lényeg, politikai döntés született, mégpedig magas szinten, mely tartalmazza az atomenergia hazai felhasználásának bővítését. Ezt követően értelemszerűen került sor az orosz féllel kötött szerződések aláírására. Úgy gondolom, a politikai munka itt befejeződhet, ezután a megvalósításra kellene koncentrálni.

Igaz, a szerződéskötés körülményeit nem ismerem, azért azt feltételezem, hogy minden lényeges kérdésben érvényesülnek a magyar érdekek.
S hogyan valósul meg egy ilyen volumenű beruházás?
Több ország felismerte hogy a beruházás irányítása külön szakma,a beruházó igényeinek kielégítése komplex feladat. Az erre szakosodott mammut vállalatoknak jogi, műszaki,közgazdasági ismeretekkel kell rendelkeznie, a tervezés,engedélyezés, kivitelezés, üzembe helyezés és a megrendelőnek történő átadás munkáiban. Ugyanezeknek az ismereteknek meg kell lennie a beruházó-megrendelő oldalán is, a megfelelő minőséget csak így lehet elérni.
A 80-as évek végén mintegy 120 fő vett részt a Paksi erőmű részéről egy tanfolyamon,ahol egy 40 ezer mérnököt foglalkoztató amerikai, világszerte nagyberuházásokat megvalósító cég adta át tudását. A résztvevők megismerték a projektmunkát, a nagyberuházások irányításának módszereit, eljárásait. Talán ez a tudás még meg van, sőt bővült is. Ha ezeket az ismereteket a felállt, megvalósításért felelős szervezet hatékonyan alkalmazza, úgy a beruházás határidőre, költség kereten belül jó minőségben megvalósulhat.

Frigyesi Ferenc, gépészmérnök, aki volt a Paksi Atomerőmű beruházási főosztályvezetője és az RHK, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Kft. beruházási igazgatója is.