Miért nincs eurónk?

Posted by

Készül nálunk egy autó. Az alkatrész euróban, a finanszírozás euróban, a biztosítás euróban, az értékesítés euróban. Csak a magyar munkás fiizetése nincs euróban.
Nagy a csönd az euró magyarországi bevezetése körül, pedig közgazdászok szerint a feltételek adottak. Ráadásul az euró bevezetése egyszerűsítené a kereskedelmi folyamatokat, mert a forint egzotikus valutaként áll a több százmilliós eurót használó gazdasági térben.
Ezzel Magyarország közelebb kerül azokhoz, akikkel egyébként az értékláncban össze vagyunk kötve, hiszen amikor egy magyar áru elkészül, egy motor, vagy egy alkatrész, akkor előtte euróban, utána euróban, a finanszírozás euróban van, a biztosítás euróban, csupán ez a magyarországi kis művelet van forintban, be lehet látni, hogy ennek nincs nagy jövője – mondta Bod Péter Ákos, egyetemi tanár.
A Kell-e nekünk euró? konferencia résztvevői szerint a közös pénz bevezetése után a fizetőeszköz leértékelésének lehetőségét kiveszik a kormány kezéből, és ezzel az emberek megtakarításait védik, tehát biztonságosabb, kiszámíthatóbb pénzügyi helyzetet hozna mindenki számára. A kormány azonban nem sürgeti az átállást.
Az eurózónába való belépés az egyúttal olyan kötelezettséget is jelent, hogy egyrészt az ország egész bankrendszerét, beleértve a jegybankot is, az európai központi bank ellenőrzi, a jegybank az eurozónás jegybankok rendszerének részévé válik, a kereskedelmi bankok feletti felügyelet pedig az európai központi bank bankfelügyeleti funkcióival egyeztetve valósul meg, ez egy olyan fajta külső korlát lenne a magyar pénzügyi rendszer fölött, mind a jegybank, mind pedig a kereskedelmi bankrendszer fölött, amelyet a jelenlegi kormány egyáltalán nem nézne jó szemmel – fűzte hozzá Urbán László, közgazdász, a konferencia egyik felszólalója.
A közgazdászok szerint tehát a pénzügyi-gazdasági feltételek adottak az euró bevezetéséhez, így 2-3 éven belül akár Magyarországon is hivatalos fizetőeszközzé válhatna az euró, a kormányzat azonban nem érdekelt a közös európai pénz bevezetésében. (Euronews)

Képen: eurózóna