A 2017-es év szavai

Posted by

Az év vége felé elindult a statisztika készítés 2017-ről. Itt van néhány példa arra, hogy az egyes országokban melyik fogalmat lehet az év szavának tekinteni. Ezek a legtöbbet használt kifejezések az Euronews oldalain.
Portugália
Incêndios – erdőtüzek. Portugáliában idén több mint száz ember vesztette életét, és négyszázezer hektárnyi terület égett le az erdőtüzekben.
Spanyolország
Cataluña – Katalónia. A spanyol oldal követői a brexit, a népszavazás és a függetlenség szavakat is javasolták, de a politikai krízisre való utalásként a legtöbben a Katalónia szót tartották az év szavát.
Franciaország
Incertitude – bizonytalanság A francia kollégák indoklássa szerint ez a szó adja vissza a legjobban, ahogy az elmúlt 12 hónapban az újságírás napirendje és a híradások mennyire kiszámíthatatlanná váltak.
Olaszország
Ius soli – állampolgársághoz való jog az ország területén születőknek. Baloldali olasz képviselők szeretnék elérni, hogy járjon az olasz állampolgárság az olasz földön világrajött csecsemőknek. A jobboldali képviselők azonban ellenzik ezt. Ez az egyik legfontosabb vitakérdés az országban, ahol jövő márciusában lesznek a választások – magyarázta olasz kollégánk.
Németország
Jamaika – Jamaika. A német választások után úgy nézett ki, hogy létrejöhet a kereszténydemokrata-liberális-zöld koalíció, amely a három pártot jelképező színek miatt (fekete, sárga, zöld) kapta a nevet, hiszen ez a három szín szerepel a jamaikai zászlóban. Nem sikerült megegyezniük, ezért Angela Merkel pártja most a Martin Schulz vezette szociáldemokratákkal egyeztett.
Anglia
Covfefe– Nem nem a brexit. Trump elhíresült twitteres elírását választották az év szavának. Akkoriban sok találgatás ment arról, hogy vajon mit jelenthet a szó. Az elnök ezt írta Despite the constant negative press covfefe. Aminek az utolsó szava valószínűleg „coverage”-nek, tudósításnak indult, csak épp valamiért egy értelmetlen szó lett belőle. Így a tweetje nagyjából annyit tesz, hogy „annak ellenére, hogy a sajtó állandóan negatív színben tudfefe”.
Irán
béke A perzsa Facebook oldalakon a legtöbben ezt a szót adták meg, mint a legfontosabbat az évben.
Arab világ
Mohammed Bin Salman A szaúdi koronaherceg neve. Megosztó személyiség. DFe érdekes, hogy nem Jeruzsálem a kiemelt szó.
Oroszország
Вы держитесь Tartsanak ki. Medvegyev miniszterelnök válasza egy lakossági kérdésre, amikor az elfoglalt Krim félszigeten lakó nő arról kérdezte, mi lesz most a korábban, Ukrajnában kapott nyugdíjával.
Törökország
Mülteci – menekült. A Törökországból Görögországba menekülők, valamint Törökországnak az EU-val való, a menekültekről szóló megállapodása miatt.
És végül Magyarország
Soros-terv. Az Euronews magyar Facebook-oldalán a többség szerint a Soros-terv az év szava. A magyar kormány az év jelentős részében Soros Györgyre, és a szerinte létező, és az EU intézményei által végrehajtott tervre építették a kommunikációjukat. Az oldalon többen javasolták még a metoo, illetve a szexuális zaklatás kifejezéseket is.