Magyar Microsoft partnerek – korrupciógyanú

Posted by

A 24.hu közölte az információt: A Microsoft Magyarország az érintettek számára teljesen váratlanul felmondta a legnagyobb négy magyarországi partnere közül háromnak a szerződését. Az úgynevezett LAR-partnerektől (large account reseller) – információink szerint etikai okokra hivatkozva – egyik napról a másikra megvonták a szoftverekre és más termékekre vonatkozó értékesítési engedélyt. A döntés súlyát mutatja, hogy a Microsoft Magyarország korábban direktben nem foglalkozott termékeladással, csupán egyfajta marketing- és menedzsercégként szervezte a piacot. A kormányzattal és a közigazgatási szervekkel a többnyire politikailag is jól fekvő LAR-partnerek kötötték meg elég nagyfokú önállóság mellett az üzleteket, és ők közvetítették a megrendeléseket a Microsoft írországi központjának. A 13 milliárd forintos forgalmú Humansoft Kft., a 4 milliárdos RacioNet Zrt. és a 10 milliárdos Euro One Zrt. kiiktatása az utóbbi napokban komoly szervezési problémák elé állította az állami szerveket.

Mit lehet eddig tudni?

A négy nagy partner közül három vállalat érintett. A döntés nem vonatkozik a 10 milliárd forgalmú negyedik partnerre, az S&T Consulting Hungaryra. Az S&T nyerte el a Microsoft Év Partnere 2017 díjat Magyarországon.

Korrupciógyanús ügyek kivizsgálására folytatott belső nyomozást az amerikai Microsoft a magyar leányvállalatnál. A vizsgálat eredményét nem hozták nyilvánosságra, de közben komoly személyi változások történek a Microsoft Magyarország Kft. vezetésében. A hirtelen távozók között volt 2016 elején a kormányzati üzletágat vezető Sagyibó Viktor, aki most novemberben miniszteri biztosként kapott állást Lázár János mellett a Miniszterelnökségen. Rábízták a Miniszterelnökség hazai és uniós projektjeinek ellenőrzését.Ő monitorozhatja a számos jelentős informatikai fejlesztést magában foglaló Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program végrehajtását.

Mit tudni még?

Romániában egy hasonló microsoftos vizsgálat az ország legnagyobb korrupciós botrányát hozta. Itthon már most vannak furcsa egybeesések – írja a 24.hu. Az amerikai Microsoft nyomozati munkában jártas megbízottakat küldött Budapestre, akik egy magyar ügyvédi iroda közreműködésével átvilágították az elmúlt években, főként Papp István vezérigazgató hivatali ideje alatt folytatott üzletmenetet. A román vizsgálatok nyomán Romániában tavaly az ország történetének legnagyobb korrupciós ügyévé nőtte ki magát a Microsoft és az ottani kormányzat közötti bizniszek ügyében indult vizsgálat. A bukaresti Microsoft-akták összesen kilenc egykori minisztert érintettek kellemetlenül: a bíróság több, 2 és 6 év közötti letöltendő börtönbüntetést, valamint összesen 17 millió eurós vagyonelkobzást szabott ki rájuk. Azzal vádolták őket, hogy nagy összegű csúszópénzeket fogadtak el azért, hogy a piaci árnál 30-40 százalékkal drágább szoftverlicencek, illetve akár 50 százalékkal drágább számítógépek megvásárlásáról szóló állami szerződéseket hagyjanak jóvá. Egyébként Romániában a korrupcióellenes hivatal (röviden DNA) főügyésze a sepsiszentgyörgyi születésű Laura Condruta Kövesi. 2013-as kinevezése óta a DNA nagy erővel kezdte meg a román politikai-gazdasági elit korrupciós ügyeinek feltárását. Soha nem indult még olyan sok magas rangú politikus és köztisztviselő ellen korrupciós eljárás, mint az elmúlt időszakban. 1138 személy, köztük 7 bíró, 13 ügyész, 24 polgármester, öt parlamenti képviselő, két ex-miniszter és egy volt miniszterelnök ellen ítélet is született, ami rekordnak számít. Több mint 300 millió eurót foglaltak le, amelyből a főügyész szerint egy évre fedezni lehetne a román orvosok fizetését. Klaus Johannis, államfő szerint Románia a DNA tevékenységének köszönhetően lassan modellországgá válik Kelet-Európában a korrupcióellenes harc terén és ezzel a véleményével nincs egyedül. Az Európai Bizottság alelnöke, Frans Timmermans januárban biztatónak nevezte a román igazságszolgáltatás növekvő profizmusát, és leszögezte: Románia jó úton halad.