A Fidesz főereje a Fidesz

Posted by

Solymár, erős vár
Ismét a kormánypárt jelöltje győzött egy solymári önkormányzati választáson, ahol vele szemben felsorakozott a teljes ellenzék.

A körzet „fideszes” körzetként ismert. A vasárnapi voksolás megmutatta, hogy az is maradt. Egyfajta politikai lakmuszpapírként lehetett a választásra tekinteni, mert a Fidesz jelöltjével szemben felsorakozott a teljes ellenzék. Nos, az eredmény megmutatta: ott ahol a Fidesz nagyon erős, az ellenzék semmilyen formában nem tud nyerni. A narancsos párt szavazói továbbra is rendületlenül bíznak az Orbán-rendszerben. A választásra azért került sor, mert Gaal Gergely önkormányzati képviselő lemondott mandátumáról, mert országgyűlési képviselő lett. Gaal 2014-ben 215 szavazatot kapott. Ezzel 61.9 %-os kapott. Két ellenfele volt egy MSZP-DK jelölt 96 voks 27.6% és egy jobbikos 36 szavazat 10.3%.
Ezúttal a jobbik nem indított senkit. Dallos Attilával, a Fidesz emberével szemben felsorakozott a teljes balközép ellenzék, az DK-Együtt-LMP-Momentum-MSZP-Párbeszéd. Kárpáti Zsuzsanna így sem tudott nyerni. A vasárnapi eredmény: Dallos 225 voks (56.8%), Kárpáti 168 (42.7 %). A részvétel egy önkormányzati képviselő választáshoz képes magas volt (40%).

Az eredmény megmutatta, hogy a Fidesz-szavazó rendíthetetlen. Akár mi történik, elmegy, leadja voksát kedvenc pártjára, kedvenc politikájára. Tíz fideszes szavazóval több ment el most, mint három éve. Harminchat szavazóval több voksolt ellenzéki jelöltre, mint annak idején. 628 szavazásra jogosult viszont a nagy hírverés ellenére otthon maradt.