Egy interjú, ami nagyot szólhat

Posted by

Nagy József, 24.hu kiváló újságírója, nagy interjút készített Szilvásy György volt titkosszolgálati miniszterrel. Az interjú minden demokratikus országban országos figyelmet keltene, igazságtartalmát vizsgálná a média, vizsgálnák a hatóságok, vizsgálná a politika. Magyarországon valószínűleg visszhangtalan marad. Nincs az a politikai erő, amely képes lenne ezt eljuttatni a közbeszédbe. Milyen témákat is érintett ez a beszélgetés?

1. Szilvásy Györgyöt gyűlöli a Fidesz, mindenekelőtt Kövér László.

Három évtizede gyűlölik. A Fidesz alakulása idején, 1988-ban ő volt a KISZ Központi Bizottsága egyetemi osztályának vezetője. A veszprémi ifjúsági parlament idején a rendőrség házkutatást tartott a kollégiumban elszállásolt Fidesz-delegációnál, és elkobozta a szóróanyagait. Neki ehhez nem volt köze. A KiSZ éppen itt Veszprében akarta elismerni a Fideszt politikai szereplőként. Aztán 1990-ben Németh Miklós miniszterelnök a köztévé és -rádió felügyelőbizottságának titkárává nevezte ki. Harminckét évesen, miniszterhelyettesi rangban azt a feladatot kapta, hogy a közmédiában egyenlő feltételeket biztosítsak a pártoknak a választási kampányban. Rádiónál és a televíziónál túlsúlyban voltak az SZDSZ-t és a Fideszt pártoló szerkesztők, amit Szilvásy saját megfoigalmazása szerint „nem hagyott annyiban”. Vagyis az MDF-nek kedvezett. TGM később úgy nyilatkozott, hogy „az MDF Szilvásynak köszönheti a győzelmet”. Tagja lett az MDF-kormánynak. A miniszterelnökség költségvetésért felelős helyettes államtitkáraként . Az MDF volt olyan irányzata, amelynek összejövetelén, ahol kétségbeesve ült, hallva az olyan ostobaságokat, hogy a magyar nép sose volt ilyen veszélyben, eddig csak a fizikai megsemmisülés fenyegetett bennünket, de most a szellemi is, a folyosón meg ment a zsidózás. 2002-ben tért vissza a politikába. Azzal szerzett még egy fekete pontot, hogy a Medgyessy-kormány idején a Fidesz volt sportminisztere, Deutsch Tamás ellen ő indított eljárást a stadionok beléptetési kapui ügyében. Nem lett belőle bírósági ügy, pedig a vámhivatal szerint is másfél milliárd forintot vitt el ott valaki. Hová került az a másfél milliárd? Magán- vagy pártzsebbe? Szilvásy szerint a Fideszben mindenről a központ dönt, ott magánzsebre kevesebbet dolgoznak. És a baloldalon? Ott nem volt központi koordináció a lopásra. A Fideszről meg azt tudom, hogy százmilliós állami beruházástól fölfelé semmi nem történhet véletlenül. Gyurcsány Ferenc kinevezte a polgári titkosszolgálatokat irányító miniszternek. Titkosszolgálati miniszterként leváltotta a szolgálatok éléről leváltotta Galambos Lajost, s a helyére Laborc Sándort nevezte ki. Úgy értékelték, hogy boszorkányüldözésbe kezdett a Fidesz beépített informátorai ellen.

2. Kémügyek, orosz ügyekért

2011-ben letartoztatták letartóztatásának oka a kémkedésre való felbujtás vádja volt. Katrein Ferenc, az NBH volt műveleti igazgatója az Indexnek az nyilatkozta, hogy Galambos Lajos azt vallotta, hogy 2007 márciusában Szilvásy utasítására lehetővé tette, hogy orosz titkosszolgák poligráfos vizsgálatnak vessenek alá aktív magyar titkosszolgálati középvezetőket. Az ügy államtitok. Szilvásy csak annyit mondott, hogy én senkit sem engedtem be a magyar titkosszolgálat épületébe”. Az ügyészség is módosította a vádat ellen: nem felbujtás, hanem feljelentési kötelezettség elmulasztása. A neten megjelent egy cikk, amely foglalkozik az üggyel. A cikk állításaival nem foglalkozhat, mert minősített adatokat tartalmaz.

(AZ ÚJNÉPSZABADSÁG MAI SZÁMA ÚJRAKÖZLI A NÉGY ÉVVEL EZELŐTTI CIKKET).

 

Galambos tábornoknál eredetileg egy teljesen más ügyben, az Egymásért Alapítványnál történt százmilliós vesztegetés kapcsán tartottak házkutatást, pár hetet a cellájában töltött, amikor úgymond váratlanul előállt a kémkedési sztorival: „Ekkor hozza szóba miniszterét, Szilvásy Györgyöt, akinél találkozott a külföldi partnerszolgálat egyik vezetőjével, és szóba került, hogy miért ne fogadhatnának el módszertani segítséget az NBH-nál szükségesnek tartott hazugságvizsgálatokhoz.” Lehetséges, hogy így volt. Galambos nyilvánosan beszélt arról, hogy a vallomása előtt hetekig nem hagyták aludni,éjszaka tizenöt percenként rákapcsolták a lámpát,mondván, ellenőrzik a biztonságát. Magyarán kínozták. A fogságban született vallomásait érdemes ebben az összefüggésben vizsgálni. A debreceni bíróság elsőfokon elítélte Szilvásyt. A Fővárosi Ítélőtábla eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezte az ítéletet, a megismételt első fok Kaposváron felmentette.

Az újságíró feltette a kérdést: Ön orosz barát? Nem vagyok oroszellenes, volt a válasz. Az oroszbarátság önmagában nem baj. A kapcsolat tartalma a lényeges. Paks 2-ről még Gyurcsány Ferenc kezdett tárgyalni, ami miatt az akkor még oroszellenes Orbán Viktortól megkapta a Putyin pincsije minősítést. Sőt, a Déli Áramlat kapcsán még le is hazaárulózta Orbán, amit addig ritkán tett. Orbánt 2009 novemberében meghívták az Egységes Oroszországért Párt kongresszusára, ahol négyszemközt tárgyalt Putyinnal, és Paks 2 híveként jött ki a párnázott ajtó mögül. Milyen érveket hallhatott? Szilvásy ennyit mondott: Olyan, amihez kell pár tömött bőrönd.Vannak legendák. Ténynek viszont az számít, hogy Orbán bő négy évvel később, kormányfőként, senki által nem értett sürgősséggel, nem sokkal a 2014-es választások előtt írta alá a Paks 2-ről szóló szerződést?Valamiért csak félt megkockáztatni, hogy veszít a pártja, és az új kormány lefújja Paks 2-t. Az újságíró megjegyezte: hallani bőröndös legendát az azeri baltás gyilkos hazaengedése kapcsán is. De az ilyet akkor hiszi az ember, ha a szeme előtt borul ki a koffer a dollárokkal a kormányváróban. Szilvásy: Már ha a kormányvárón keresztül érkeznek haza azok a kofferek.Van szabadfolyosó is.Persze, nyilván nem csak bőröndben. Nincs más értelmes magyarázat arra, amit a baltás gyilkos meg Paks 2 meg csomó minden kapcsán művelnek Orbánék.Minden lépésük az anyagi haszonszerzésről szól.A bőrönd, a nagyobb nagyságrendek érdekében, átvitt értelemben is felfogható. Titokminiszterként találkozott fideszes politikusokra terhelő infókkal? – kérdezte az újságíró? Rengeteggel. Legalább a mobiljával lefotózhatott volna párat. Tán megússza a kémügyet. Elképzelhető. Tisztában vagyok vele, hogymanapság nem vinni ki dokumentumokat, nem kiszivárogtatni azokat, a politikusi alkalmatlanság ékes bizonyítéka.