Az elnök visszacsipogott

Posted by

Lázár András

A fiam akkor javában középiskolába járt, önfejű, kőkemény srác volt. Családi körben vacsoráztunk, amikor elmondott egy viccet; – a 90-es években még voltak ilyenek. A viccet az iskolából hozta haza, és finoman szólva sem emelkedett ki a kor és a tinédzser korosztály kultúrájából. Ám a leírt szituáció, a szóhasználat, a nyomatékosan előadott cigányos beszédmód, és mindenekelőtt az etnikumot negatívan megkülönböztető „poén” kizárta, hogy a történetet szó nélkül hagyjam. Rendreutasításomra, persze, a kamasz felháborodott tiltakozása volt a választ. „Mi nem mondunk rasszista vicceket” – magyaráztam utóbb hosszan, tudván persze, hogy elég sodró erejű szubkultúrával szállok szemben.
Mindez azért jutott eszembe, mert a minap egy egészen kiemelkedő írás került a kezembe. Írója egy amerikai közgazdász professzor, Daniel Altmannak hívják, írása pedig a tekintélyes Foreign Policy című újságban jelent meg. A szerző felhívja arra a figyelmet, hogy az Egyesült Államok elnöke nem tehette volna meg azt, amit Donald Trump megtett: retweet-elte, –visszacsipogta, azaz továbbküldte -, néhány videó linkjét. Mégpedig azért nem, mert e linkek kőkemény gyűlöletkeltő propaganda-videókhoz vezettek. „Muszlim migránsok összevertek egy mankóval járó dán fiút!” – szólt az egyik „híradás”. „A muszlimok lerombolják Szűz Mária szobrát” – emígy rettent el a másik. Hogy mennyiben valós, megtörtént esetekről van szó, vagy csak a manapság terjedőben lévő álhírekről, azt nem lehet megállapítani, de a tálalás módja egyértelművé teszi: maga a videoüzenet kétségtelenül muszlim-ellenes célzattal készült. „Mindegyik cselekedet megdöbbentő a maga módján,” – fogalmazza meg súlyos következtetését a tudós szerző –, „de egyikük sem okoz akkora veszélyt az [amerikai] nemzetnek, – és az egész emberiségnek –, mint az a körülmény, hogy az elnök ezeket továbbküldte”.
Az emberiség legnagyobb bűncselekményei rendre olyan dolgokkal kezdődtek, mint ez is – érvel tovább a professzor. Faji, vallási vagy más társadalmi csoportokra sohasem spontán módon támadtak rá, mindig „először a csőcseléket kellett megdolgozni” – fogalmazza meg Altman, és mitagadás, magam is meglepődök a rég nem említett fogalom használatán. „Olyan félrevezető, gyűlöletkeltő üzenetekkel kell őket felhergelni, amelyeket megbízható emberek hiteles információiként tálalnak”- fedi fel a receptet, jelezve, hogy a folyamat végén „az erőszakra való felhívás már nem talál süket fülekre”.
A cikk, más huszadik századi népirtások említése mellett, részletesen felidézi a náci Németország történetét „A Sion bölcseinek jegyzőkönyve” című hamisítványtól a gazdasági és politikai válságok miatt bűnbakká tett zsidókon át a megsemmisítő táborokig. A párhuzam több mint elgondolkodtató. A muszlimok ellen izgató üzenetek felvállalásával Trump elnök elfogadhatatlan, és az USA-hoz méltatlan lépést tett a fajgyűlölet irányába, amelynek következménye kell legyen, fogalmazza meg Altman professzor: „el kell távolítanunk az elnököt!”, mert olyan pánikot kelt, amely reális veszéllyé teszi a tömeges erőszakot.
Pengeéles logika, hibátlan érvelés, felelős gondolkodás.
És nagyon is van számunkra megszívlelendő üzenete. A Magyarországon most folyó gyűlölet-kampányt hatalmi céljaik érdekében indították azok, akik indították, s a szellem immár kétségtelenül kiszabadult a palackból. Őcsény szégyenteljes és Perbál bizarr története vészjósló előjelei valami korábban elképzelhetetlen iszonyatnak. Magyarország demokratikus közössége apránként immunis lett a cseppenként adagolt etnikai gyűlöletkeltés mérgével szemben. Előbb egy olcsó cigány-vicc, majd egy kis szalonzsidózás, később némi kedélyeskedő, fölényes gúny valamelyik szomszéd, vagy akár távolabbi nép/etnikum irányába, végül ijesztő „elemzések” a háború és az éhhalál elől menekülők „terrorista céljairól” a „nemzeti elkötelezettségű” médiában, – és immár térdig járunk a gyűlölet tajtékos hullámai között. És mindennek tetejében, persze, ott van az állami hivatalosság által meghirdetett „keresztény” és „magyar” szellemiség kizárólagossága mindennel szemben és minden ellen, ami szerintük nem ez, vagy nem az. És közben látnunk kell azt is, hogy csak a jelre vár az üzenetet konkrét cselekvéssel, csoportos hőbörgéssel, karlendítéssel, ijesztő fekete bakancsosok harci felvonulásával vagy akár utcai zavargásokkal is beteljesíteni kész hazai politikai alvilág – a csőcselék. Szülők, nagyszülők, akik még értitek szót, ne menjetek el közömbösen az ártatlannak tűnő ócska viccek mellett sem!
Hova jutottunk, édes Istenem! Hogy felismerjük a veszélyt, egy New York-i professzornak az USA elnökének retweet-je kapcsán készült írását kell elolvassuk! Már a címe is fájdalmas figyelmeztetés: „Így kezdődik minden népirtás.”