Félelmetes hasonlóság

Posted by

… határozat született, hogy el kell fojtani az ellenzéki mozgalmakat. De hát ez nem olyan egyszerű. Feladatunk abban állt, hogy elméletileg megalapozzuk az ellenzék elfojtásának törvényszerűségét, és ehhez hatékony módszereket dolgozzunk ki. Ne gondolják, hogy könnyű volt, és konfliktusok nélkül zajlott. … Az ellenzék felszámolásának hatékony módszeréért vívott harcban sokkal több volt az áldozat, mint az ellenzékben.
Ha egyvalaki bírálja a rendszert, az rossz a rendszernek, de nem nagyon. Két bíráló rosszabb, mint egy. De nem kétszer, hanem egy egész nyolcvankilenc századdal. Húsz bíráló már jobb a rendszernek, mint öt. S a velük folytatott harcot lassanként rájuk lehet bízni. Már három bíráló is egymásnak esik. Tíz bíráló számára a rendszer csak ürügy, hogy behúzzanak egymásnak. … Tízből legalább ötöt tekinthetünk a Szervek önkéntes segítőtársainak, sőt, külső munkatársainak.”
Az gondolod, hogy ez a mai kormány propagandáról szól? Nem Idézet volt Alekszandr Zinovjev: Homo sovieticus. Az 1982-es kiadás alapján fordította Osztovics Ágnes, kiadta 2001-ben a Masszi Lap- és Könyvkiadó Kft., a kötet megjelentetését a Soros Alapítvány támogatta…

Aczél Gábor
Békési Joe rajza