Egy polgármester blogger lesz

Posted by

Azért kezdem meg ennek a blognak az írását, hogy leírjam milyen a polgármesteri munka. Sokan azt mondják, hogy nem munka, hanem hivatás. Vannak olyanok is, akik még misztifikálják is. Azt a látszatot keltik, hogy egy polgármesternek valamilyen kiválasztottnak kell lennie.

Nekem az a véleményem, hogy ez egy ugyanolyan meló, mint az összes többi, csak határozott időre szól. A ciklus végén senki nem lehet abban biztos, hogy újraválasztják. Én sem voltam az. Az utolsó munkanapomon (az előző ciklusban) kiürítettem a fiókomat, összepakoltam a cuccaimat egy dobozba – mint egy amerikai filmben látható, mikor kirúgják az embert – és úgy mentem haza. Majd vártam az egy hét múlva lezajló választás eredményét. Sikerült. Másodszor is. Király!!!

Szerencsés az a munkavállaló, akinek nap, mint nap van visszajelzése a munkájáról. Egy polgármesternek döntéseket kell hoznia. Egy döntésnek vannak károsultjai és vannak haszonélvezői. Én mindig arra törekedtem, hogy egy döntés haszonelvezői sokkal többen legyenek, mint a károsultak. Azoktól, akik jól járnak a döntéssel, a legtöbbször nincs semmilyen visszajelzés. Akik viszont károsultjai a döntésnek, azok hangosan adnak hangot nemtetszésüknek. Ha csak ezt figyelném, valószínűleg nagyon zaklatott lennék. Talán egy éjszakát sem tudnék végig aludni. Egy polgármesternek nagyon jó idegrendszerrel kell bírnia.

Blogomban írni fogok a választási küzdelmekről és a mindennapok teendőiről. Nézeteltérésekről a Képviselő-testületen belül és a szomszédos településekkel való érdekütközésekről. Mielőtt tovább írnám néhány szó arról, hogy ki volt a jelölő szervezet és mit tekint küldetésének. Na, most ami jön, az egy kicsit politikusan fog hangzani, de ne feledd, első dolog annak a meghatározása, hogy ki vagyok én és mit akarok!

Sződliget nagyközség önkormányzatát egy lokálpatrióta civil szervezet, a Tiszta Forrás Szövetség tagjai alkotják, amelynek jelöltjei a 2010. évi választásokon nagy fölénnyel kaptak bizalmat a választóktól. Az összes képviselői hely megszerzését követően az önkormányzati munka rendszerét tudatosan úgy alakítottuk ki, hogy a demokratikus elveket maximálisan tiszteletben tartva, kizárólag az itt élők széles körének érdekeit figyelembe véve működhessen és fejlődhessen településünk. A döntések társadalmasítása érdekében alakult meg az Idősek Tanácsa és az Ifjúsági Tanács. Etikai kódexben szabályoztuk az összeférhetetlenséget. Meggyőződésünk, hogy az országban sok helyen fellelhető megosztottság, a „mi és ők” sémájára épülő fekete-fehér politikai gondolkodás következménye. Ezért tudatosan igyekszünk kizárni a település életéből a nagypolitikát. Úgy véljük, hogy az élet ennél sokkal színesebb, ezért az alábbi legfontosabb értékeken alapuló program határozza meg Sződliget képviselő testületének munkáját:

A NYÍLTSÁG programja: a mi célunk (ki)szolgálni Sződliget lakóit. Véget vetni a titkolózásoknak és tiszta, átlátható közéletet teremteni. Nem az itt lakók helyett, hanem az itt lakókkal együtt gondolkodni és döntéseket hozni.

A BECSÜLETESSÉG programja: nem „képviselőknek nevezett kiváltságosok” akarják megvalósítani a saját érdekeik szerint, hanem Sződligeten és Sződligetért élő, szakértő és lokálpatrióta emberek, akik a települést és annak polgárait akarják szolgálni.

A TISZTELET programja: tiszteli és nagyra becsüli azt a sokféle értékrendet, amelyet a község négy és fél ezer lakója képvisel. Tiszteli az itt élőket, legyenek bármilyen korúak, neműek, származásúak, vallásúak, vagy legyen bármilyen politikai nézetük.

A FEJLŐDÉS programja: Sződliget fejlődése, az itt élők életminőségének javítása a célja. A fejlődés – anyagi, szociális, kulturális és morális értelemben. A fejlődés, és csak a fejlődés.

A TÖKÉLETESSÉGRE VALÓ TÖREKVÉS programja: mindig, mindent lehet jobban is csinálni és szebbé, jobbá tenni a világot.

A FELELŐSSÉG programja: akik készítették és végre akarják hajtani, azok nagyon is érzik a felelősségük súlyát, de mernek felelősséget vállalni programjukért és annak megvalósításáért.

Célom, hogy Titeket – akik olvasni fogtok- bevonjam az életembe, a munkámba. Épp ezért kérem, hogy véleményeteket itt osszátok meg velem. Szeretném, ha bátran megírnátok, hogy mire vagytok kíváncsiak, mi az, amivel szerintetek foglalkoznom kell, kellene. A munkám nem teljes, ha nem tudom maximálisan képviselni azokat a embereket, akik a bizalmukkal megajándékoztak. Továbbra is a célom, hogy úgy lássam el a feladataimat, hogy mind a nyíltság, a becsületesség, a bátorság és néha a szemtelenség is akár a jelszavam legyen!

 

Folyt köv…

Juhász Béla

polgármester

továbbiakban csak A Polgi 🙂